Highly Sensitive Person (HSP)
Högkänslighet (HSP) kännetecknas av en person som är öppen för omgivningen, ser detaljer snabbt och "känner" av sig och sin omgivning mer än vad som är "vanligt". Eftersom dessa personer är väldigt aktivt öppna för sinnesintryck är det viktigt med tid för avskildhet och återhämtning.
Högkänslighetens radar har nämligen ingen av- eller på-knapp utan enda sättet att stänga av ibland är att avskilja sig från social interaktion. Den inre radarn, känsligheten för sig själv, kan bli svårare att avskilja sig från. Det kan handla om ångest och oro eller enklare saker som t.ex. en irriterande söm i byxorna eller ett litet veck på strumpan i skon, men som ändå är svårt att bortse ifrån.
Se inte den här förmågan som en diagnos utan som en personlighet och talang. Många högkänsliga hittar vi i vårdande, humanitära och artistiska yrken och i de sammanhangen är det verkligen en resurs som inte går att skaffa sig på något universitet.
Är du en högkänslig person så är det inte ett problem utan ett faktum. En förmåga som du behöver förhålla dig till!
Kontorslandskap - en utmaning
(Ett kort utdrag från en skriftväxling jag hade med en man som led av koncentrationssvårigheter i kontorslandskap)
-Jag arbetar i ett öppet kontorslandskap och det påverkar mig negativt. Ljudet från andra personer stör koncentrationen mycket och min arbetskapacitet sänks även av att jag väldigt lätt blir distraherad av kollegor. Undrar vad jag kan göra för att slippa detta?
I dagens arbetsliv med kontorslandskap blir intrycken ibland för starka för högkänsliga människor. Arbetsmiljön är helt enkelt inte optimalt anpassat till dina behov. Som högkänslig så har du inte det där filtret som andra har och då blir kontorslandskap en dålig arbetsmiljö för dig. För att lindra är det bra att fundera på vad som sorterar bort intryck i miljön? Kanske hörlurar med musik eller att försöka skärma av arbetsplatsen så att också synintrycken begränsas? En annan idé är att slappna av och koncentrerar dig på att ta in alla signaler och intryck. Att aktivt söka och fånga upp ljud/ intryck som för tillfället finns där och "kvittera" att de är där. Som om att det springer omkring husdjur i lokalen som du har hälsat på och bekantat dig med och nu kan lämna där hän för att koncentrera dig på din arbetsuppgift.
För många underlättar det att jobba hemifrån och bara i kontorslandskapet när du förväntas interagera med arbetsgruppen.
Undvik störningar och koppla av efter jobbet
Fysikprofessorn Bodil Jönsson skriver i sin bok "Tio tankar om tid" att alla människor behöver en tid för att komma tillbaka till det man höll på med efter att ha blivit störd och hon kallar det ställtider. Vi behöver tid att ställa om föra att få tillbaka fokus på vad vi höll på med. Det gäller som sagt för alla, men jag tror att det för högkänsliga är extra tydligt.
Det är viktigt att du kontinuerligt återhämta dig.Tänk på att skapa intrycksfria zoner som t.ex. att inte lyssna på nyheter i bilen på vägen hem från jobbet. Det sätter igång "maskineriet igen". Lyssna t.ex. istället på musik utan sång. Avslappningsövningar är ett bra sätt att gå ner i varv (dock ej när du kör bil), tillåt tankarna komma och rusa runt utan att du engagerar dig i dem, låt dom bara passera utan åtgärd.
Har du hört historien om stinsen som första dagen på sin pension gick till stationen för att ignorera tågen som kom? För varje tåg sa han - där kommer ett tåg och det skiter jag i, där kommer ett tåg till och det skiter jag också i! Men vi behöver ju inte vänta till pensionen innan vi kopplar av och återhämtar oss.